Inleiding - Sikkelcelanmie

sikkelcelanie

Sikkelcelanemie is een erfelijke ziekte en komt vrijwel uitsluitend voor bij mensen die oorspronkelijk uit gebieden rond de evenaar wonen. Als iemand sikkelcelanemie heeft bevatten de rode bloedcellen een afwijkend type hemoglobine, dat men hemoglobine S noemt.

Door het onvolwaardige hemoglobine (Hb) bij sikkelcelanemie raken de rode bloedcellen misvormd, sikkelvormig, vooral bij een tekort aan zuurstof. Deze sikkelvormige cellen kunnen niet goed door de haarvaten stromen, en kunnen in de vaten gaan klonteren waardoor het bloed de weefsels niet kan bereiken. Dit veroorzaakt zuurstofgebrek (anoxie) waardoor de sikkelcelvorming erger wordt.

De verschijnselen bij sikkelcelanemie zijn vergelijkbaar met die van 'normale' bloedarmoede; bleekheid, vermoeidheid, zwakte, flauwvallen, kortademigheid en hartkloppingen. Bij een ernstige aanval van sikkelcelanemie kan daarnaast ook een hevige pijn in de botten (meestal de ledematen) optreden.

In het verleden werden patiënten met sikkelcelziekte zelden ouder dan 20 jaar, maar tegenwoordig haalt bijna iedereen de 50. Sikkelcelziekte kan niet worden genezen en de behandeling is daarom vooral gericht op verlichting van de klachten.
Alleen de symptomen kunnen worden bestreden. Het bestrijden van de pijnaanvallen is meestal het moeilijkst. Deze worden behandeld met pijnstillende middelen, extra zuurstof en veel vocht via een infuus in de bloedvaten.

© 2006-2021 BioDesk.nl  -  All Rights Reserved  -  Disclaimer  -  download Flash externe link  -  Opmerking/vraag over deze pagina?