Inleiding - Bloed en Geschiedenis

Bloed en al haar geheimen hebben de mens altijd al gefascineerd. Reeds in de prehistorie wist men dat bloed uitermate belangrijk was. Kijk maar eens naar de grotschilderingen bij Lascaux in Frankrijk, die dateren uit ongeveer 13 000 voor Christus. Een ander mooi voorbeeld hiervan vinden we in Almatira in Spanje.

almatira

Verdere getuigenissen: de bloedrites van zowel Azteken als Maya's en het verhaal over de heilige graal met het bloed van Christus die het eeuwige leven belooft. Verwant aan dit laatste is overigens de fabel dat, als men zich zou wassen met het bloed van jonge maagden, men eeuwig jong zou blijven.

aderlaten

In Europa, of preciezer, in het oude Griekenland kent de wetenschap omtrent biologie en medicijnen eveneens een lange geschiedenis. Deze praktische kennis heeft zich tot ver in de middeleeuwen gehandhaafd. Het aderlaten is hiervan een afschrikwekkend voorbeeld.

Ten slotte vinden ook auteurs inspiratie in de geheimen rond bloed. Denk aan het boek Dracula (1897) van de schrijver Bram Stoker, waarin de plot draait rond bloed versus levenskracht.

Een recenter voorbeeld is het boek Vingers van marsepein (2008) van de schrijfster Rascha Peper. Zij beschrijft het levensverhaal van de Amsterdamse anatoom en preparateur Frederik Ruysch (1638-1731) die preparaten maakte van dieren en mensen. Hij ontdekte in 1665 de klapvliezen in het lymfatisch stelsel.

Toch duurde het vele eeuwen voor het mysterie van het bloed beetje bij beetje werd ontsluierd.

© 2006-2021 BioDesk.nl  -  All Rights Reserved  -  Disclaimer  -  download Flash externe link  -  Opmerking/vraag over deze pagina?