Inleiding - Bloedtransfusies

Wat zijn bloedgroepen?

de verschillende bloedgroepen

De verschillen in menselijk bloed worden veroorzaakt door de aan of afwezigheid van eiwitten (antigenen) op de celmembraan van de rode bloedcel. De antilichamen zitten in het plasma. Elk individu heeft een andere combinatie van deze antigenen en antilichamen. De bloedgroep die jij hebt hangt af van welke je ouders hebben.

Het meest gebruikte systeem voor bloedtransfusies vandaag de dag is het AB0 en Rh (Rhesus) systeem. Niet alle bloedgroepen kun je met elkaar mengen. Als je niet bij elkaar passend bloed mengt ontstaat er agglutinatie, of te wel klontering. Als dit in het lichaam gebeurd kan dat fatale gevolgen hebben.

Volgens het AB0 systeem bestaan er 4 verschillende bloedgroepen: A, B, AB, en 0.

bloedgroep A

Bloedgroep A

Als je bloedgroep A hebt, dan heb je antigeen A op het oppervlak van je rode bloedcellen en B antilichamen (antibody) in je bloed plasma.

bloedgroep B

Bloedgroep B

Als je bloedgroep B hebt, and betekent dat, dat er B antigenen op de celmembraan van je rode bloedcellen zitten en dan je A antilichamen in je plasma hebt.


bloedgroep AB

Bloedgroep AB

Als je tot deze groep behoord hebben je rode bloedcellen zowel A als B antigenen op de celmembraan en heb je geen A of B antilichamen in je plasma.


bloedgroep 0

Bloedgroep 0

Als je bloedgroep 0 hebt, dan heb je geen A of B antigenen op de celmembraan van je rode bloedcellen en je beschikt dan over beide antilichamen A en B in je plasma.


Bloedtransfusies - wie kan bloed ontvangen van wie?

Natuurlijk kun je altijd A bloed geven aan patiënten met bloedgroep A, B bloed aan een patiënt met bloedgroep B. Maar in sommige gevallen kan een patiënt ook bloed van een andere bloedgroep ontvangen, of kan iemand bloed doneren aan een patiënt met een andere bloedgroep.

De transfusie lukt als de patiënt een bloedgroep heeft die geen antilichamen bevat tegen de antigenen in het donor bloed. Maar als de ontvanger wel antilichamen in zijn bloed heeft tegen de antigenen in het donor bloed, dan zal er agglutinatie optreden. Bekijk ook de onderstaande tabel eens goed.

Bloedtransfusie mogelijkheden
Bloedgroep Antigen Antilichaam Kan bloed geven aan Kan bloed ontvangen van
AB A en B Geen AB A, B, AB en 0
A A B A en AB A en 0
B B A B en AB B en 0
0 geen A en B A, B, AB en 0 0

Mensen met bloedgroep 0 worden universele donors genoemd, en met bloedgroep AB universele ontvangers.

De Rhesus factor

rhesus

Veel mensen hebben ook nog een zo genaamde Rh (Rhesus) factor op hun rode bloedcellen. Deze Rh factor is ook een antigeen en mensen die hem hebben worden positief genoemd (Rh+). Mensen zonder Rh factor worden dus negatief genoemd (Rh-). Normaal gesproken heeft iemand met Rh- bloed geen Rh antilichamen in zijn plasma zoals in het AB0 systeem. Je kunt deze immuun reactie wel ontwikkelen als je Rh+ bloed ontvangt. Dit antigeen roept dan een immuunreactie op waarbij Rh antilichamen ontstaan. Iemand met Rh+ bloed kan wel bloed ontvangen van een Rh- donor

© 2006-2021 BioDesk.nl  -  All Rights Reserved  -  Disclaimer  -  download Flash externe link  -  Opmerking/vraag over deze pagina?